top of page

Huis, tuin en keukencreativiteit

Al roerend in een kookpot creatief zijn. Bestaat dat dan? Absoluut! Er is niks dagelijkser waarin je al je creativiteit bijna meditatief de vrije loop kan laten gaan en dat is in de keuken, al roerend in de potten. Als je het tenminste maar wil "zien".

In de keuken zie je verschillende soorten creativiteit aan het werk. Voor mij de bekendste versie is die van mezelf: kijken in de koelkast wat het aanbod is en beginnen koken met wat er voor handen is. Terwijl ik kook, rolt het gerecht zich voor me uit. De beslissingen die ik neem om groenten al of niet in de oven te steken, te roerbakken in de pan, misschien te koken of te blancheren, bepaalt mee welk gerecht er uiteindelijk op tafel komt.

Een andere vorm van creativiteit in de keuken is het gebruik van een recept dat je een persoonlijke toets geeft door bvb een ingrediënt te vervangen dat je nét niet in huis hebt of evt tijdens het afkruiden met je eigen tuinkruiden,...

Nog een andere creatieve manier van koken is de weg van het gekende gerecht dat je elke keer weer een beetje meer verfijnt of, nu je het helemaal in de vingers hebt, een extra twist geeft. En misschien ben jij wel die kok die het gerecht op een kunstige manier weet te dresseren op het bord, alsof het een schilderij is.


Een gerecht is een gerecht, zou je kunnen denken. Het is al ontieglijk veel keer gemaakt, door anderen of door jezelf. En toch, jij maakt het gerecht helemaal van jou en op jouw unieke manier, gewoon omdat jij nu eenmaal "jij" bent en dít gerecht hebt gemaakt.


Het is niet anders met andere creatieve uitingen. Er zijn al massa's singer-songwriters, schilders, beeldhouwers, grafische artiesten, lederbewerkers, juwelenmakers,... Voor elke discipline heb je al talentvolle uitvoerders, maar elke discipline heeft nog niet jou als uitvoerder.


Ik ben dus razend benieuwd wat voor soort kok jij bent? En wat het jou zegt over jouw creativiteit? Laat gerust een comment onder deze post, of stuur me een persoonlijk bericht. Wil je graag verder sparren over keuken- en andere (ondergesneeuwde) creativiteit? Dan kan je hier aan de bel trekken;-)


LEEF je creatieve leven.

Comments


bottom of page