top of page

Ode aan de fietsbel

Dag fietser in het midden van het fietspad,


Ik zal je straks passeren, nadat ik mijn fietsbel heb laten rinkelen. Dat wilde ik je nu al even laten weten, dan kan je al wennen aan het idee. Het is nl een hele kunst om je te passeren en toch de wereldvrede te bewaren want:


...als ik dichtbij rinkel met mijn fietsbel, vind je me opdringerig

...als ik luid rinkel met mijn fietsbel, vind je me onbeleefd

...als ik dichtbij rinkel met mijn fietsbel, vind je me brutaal

...als ik niet rinkel met mijn fietsbel, vind je dat ongepast

...als ik zacht rinkel met mijn fietsbel, vind je het irritant dat je me niet kon horen aankomen

...als ik twee keer rinkel met mijn fietsbel, vind je me ongeduldig

...als ik je aandacht trek, omdat mijn fietsbel het niet doet, reageer je honend

...als ik gewoon rinkel met mijn fietsbel, spring je verschrikt opzij en kijk je me boos na


Dat is waarom ik je nu al wil verwittigen. Ik wil mijn fietsbel graag blijven gebruiken waarvoor ze gemaakt is. De fietsbel, misschien wel het meest ondergewaardeerde instrument op de fiets. Bijna elke fiets is ermee voorzien en toch is het een ware kunst om het op de juiste manier te gebruiken zonder je te affronteren.


Langs deze weg een oproep tot meer begrip, liefde en mildheid voor de gebruiker van de fietsbel én de fietsbel zelf. Bedank de fietser die de durf toont om te rinkelen met zijn/haar fietsbel. Rinkel er zelf eens lustig op los wanneer je straks de fiets neemt. Geniet van het gerinkel in de verte, dichtbij, achter, voor, naast je,... en laat ons met zijn allen de fietsbel én zijn gebruikers eren.0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page